Tłustosze, saracenie, dzbaneczniki, muchołówki i rosiczki to rośliny mięsożerne, które mieszkają na torfowiskach i bagnach. Lubią wilgoć. Zjadają owady, a większe nawet małe ssaki. Wiele osób próbuje hodować je w domowych warunkach. Jak to robić, by zdrowo rosły, łapały owady i przede wszystkim cieszyły oko hodowcy? Na te pytania w drugiej części podcastu „Palmiarnia na wynos” poświęconym roślinom owadożernym opowiada Maria Tworzydło, wieloletni pracownik Palmiarni Miejskiej w Gliwicach.
W gliwickiej Palmiarni, która znów zaprasza do odwiedzin, rośliny owadożerne zamieszkują pawilon tropików, gdzie jest wilgotno i ciepło. Wilgotność sięga tam 70-90%, a temperatura wynosi od 20 do 26 st. C. Rośliny są doświetlane specjalnymi lampami z wiązkami czerwonego i fioletowego światła, które – by rośliny mogły odpocząć – na kilka godzin dzienne pozostaje wyłączone.
Roślin owadożernych nie należy nawozić, ponieważ same pobierają minerały z owadów, które złapią. Podejmując się domowej hodowli należy pamiętać, by ich nie przelewać. Muszą mieć stale wilgotne podłoże, ale nie mogą stać w wodzie. Należy je podlewać od spodu, nie zalewając części zielonych, żeby roślina nie straciła liści lub by nie wypłukać substancji lepkich wytwarzanych przez rośliny. Najlepiej zapewnić im podłoże z kwaśnego torfu, który utrzymuje wilgoć. Rośliny owadożerne można kupić wszędzie, nawet w markecie, ponieważ jednak najczęściej są one zmęczone transportem, należy je przesadzić do doniczki z otworami, które będą drenażem do odpływu wody. Mieszankę torfu kwaśnego można przygotować samodzielnie mieszając go z gruboziarnistym piaskiem. Roślinę należy postawić w miejscu z dostępem do słońca.
– Rośliny owadożerne w domu to mniej owadów, głównie w kuchni, gdzie częstymi gośćmi są muszki owocówki. Przede wszystkim jednak pełnią one funkcję dekoracyjną, a jeśli w domu są dzieci, również edukacyjną. Dzieci uczą się kontaktu z przyrodą i opieki nad roślinami – trzeba je doglądać trzy razy dziennie i sprawdzać czy nie mają zbyt sucho i czy nie upolowały jakiegoś owada – mówi Maria Tworzydło.
Więcej rad i ciekawostek na temat roślin owadożernych znajdziecie w drugiej część podcastu poświęconego roślinom owadożernym w ramach cyklu „Palmiarnia na wynos”. Podcast znajduje się na stronie internetowej www.mzuk.gliwice.pl, dostępny jest również na Spotify oraz Soundcloud. W wyszukiwarkę tych portali wystarczy wpisać „Palmiarnia na wynos”. Polecamy! (mf)