Jeszcze do niedawna w wielu piekarniach ciasto na bułki czy pączki było porcjowane i formowane ręcznie. Współcześnie w tym celu wykorzystuje się dedykowane urządzenia. Jesteś właścicielem małej piekarni lub restauracji oferującej własne wypieki? Sprawdź, jak dzielarko–zaokroąglarka do bułek może usprawnić proces produkcji pieczywa.
Czym wyróżnia się dobra dzielarko-zaokrąglarka do ciasta?
Aby usprawnić proces wytwarzania wypieków w piekarniach, cukierniach czy sklepach sprzedających klientom świeże pieczywo stosowane są maszyny piekarnicze. Jednym z takich urządzeń jest dzielarka do bułek, która może dzielić ciasto na kęsy i następnie je formować. Dzielarko-zaokrąglarka jest odpowiedzialna za:
- Porcjowanie ciasta. Przygotowane uprzednio ciasto jest dzielone mechanicznie (np. przy użyciu dzielarki ssącej) na porcje o wcześniej zdefiniowanej wadze.
- Formowanie wypieków. Uzyskane kęsy są zaokrąglane (np. z wykorzystaniem bębna werkującego), aby nadać wypiekom estetyczny i regularny kształt.
Następnym krokiem jest umieszczenie podzielonego na porcje i uformowanego ciasta na taśmie transportowej lub odebranie przygotowanej partii przez pracownika. W zależności od liczby maszyn tworzących linię piekarniczą oraz specyfiki procesu produkcyjnego ciasto może podlegać dalszej obróbce lub trafić bezpośrednio do pieca.
Co sprawdza się lepiej – dzielarko-zaokrąglarka czy formowanie ręczne?
Przygotowując wypieki, ciasto można dzielić na kęsy i formować zarówno manualnie, jak i przy użyciu wyspecjalizowanego urządzenia. W czym tkwi przewaga zastosowania maszyny do porcjowania i formowania ciasta nad ręcznym wykonywaniem tych czynności? Dzielarka do bułek, bagietek czy pączków z funkcją zaokrąglania ma wiele zalet:
- Usprawnia produkcję. Dedykowane urządzenie (działające samodzielnie lub jako element linii piekarniczej) pozwala znacznie zwiększyć wydajność produkcji.
- Zapewnia powtarzalność. Zaokrąglarka odpowiedzialna za porcjowanie i formowanie ciasta charakteryzuje się dużą precyzją w zakresie wagi i kształtu wyrobu piekarniczego.
- Gwarantuje wysoką jakość. Precyzyjnie odmierzone i uformowane kęsy ciasta pieką się równomiernie i prezentują się estetycznie jako gotowy produkt.
Jednocześnie nie oznacza to, że ręczne dzielenie i werkowanie ciasta nie jest już stosowane w przemyśle piekarniczym – nadal funkcjonują rzemieślnicze piekarnie wykorzystujące tradycyjne techniki. W pozostałych przypadkach warto rozważyć włączenie w proces produkcyjny nowoczesnych rozwiązań (takich jak dzielarka do bułek lub zaokrąglarka).
Dzielarka do bułek – na co zwrócić uwagę, wybierając urządzenie?
Aby dzielarka do bułek mogła spełniać swoje zadanie, powinna być właściwie dobrana do potrzeb wynikających z procesu produkcyjnego. Jakie parametry warto mieć na uwadze, kupując dzielarkę lub dzielarko-zaokrąglarkę do bułek? Są to choćby:
- Oferta dostawcy. Dla przykładu firma hert.pl od 30 lat dostarcza wyposażenie do piekarni i cukierni, oferując sprawdzone rozwiązania.
- Wydajność urządzenia. To parametr określający, ile porcji ciasta urządzenie jest w stanie wydzielić i uformować w ciągu godziny. Istotna jest też liczba rzędów, gdy kęsy są odbierane przez taśmę.
- Możliwości dzielarki. To choćby możliwość zmiany rozmiaru i kształtu finalnego produktu czy jednoczesne dzielenie i werkowanie ciasta.
Dzielarko-zaokrąglarka sprawdza się zarówno w małych, jak i dużych piekarniach – podstawową kwestią jest jednak właściwy dobór urządzenia.