karp

Zbliża się Wigilia, na której nie może zabraknąć króla ryb: karpia. Wielu miłośników tej ryby decyduje się na kupno porcjowanej ryby, wciąż jednak są osoby, które do domu przynoszą żywą rybę. Jeśli natomiast decydujemy się na kupno karpia, który będzie uśmiercony w miejscu jego kupna, zwróćmy uwagę, by odbywało się to za parawanem lub ścianką, tak aby nie musiały tego oglądać postronne osoby, a w szczególności dzieci.

Przepisy nie regulują sposobu postępowania z żywymi rybami, które trafiają do sprzedaży detalicznej, nie ma też jasnych wytycznych dotyczących ich uśmiercania. Zdaniem Głównego Lekarza Weterynarii, w takich sytuacjach należy stosować ogólne zasady wynikające z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r.  o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 ze zm.).

Jeżeli mamy wątpliwości co do warunków przetrzymywania lub transportowania żywych karpi, należy o tym powiadomić Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Gliwicach ul. Ku Dołom tel. (32)231 23 50 http://piw-gliwice.pl/web/

Osoba, która jest świadkiem znęcania się nad zwierzęciem, powinna niezwłocznie zawiadomić o tym policję (tel. 997).