Zamienniki cukru co wybrać?

Biały cukier zdecydowanie nie należy do elementów zrównoważonej diety. Niestety bardzo trudno zupełnie go wyeliminować, zwłaszcza gdy ktoś nie wyobraża sobie picia gorzkiej kawy czy herbaty. Wówczas warto zdecydować się na zdrowe zamienniki cukru, nazywane potocznie słodzikami. Dodają one słodkiego smaku, a przy tym nie mają negatywnego wpływu na organizm. Naturalne i zdrowe cukry to świetne rozwiązanie dla każdego, kto przepada za słodkościami.
W sprzedaży dostępnych jest obecnie wiele zamienników białego cukru, a szczególnie dużą ofertę można znaleźć na stronie https://bonovita.pl/pol_m_ZDROWA-ZYWNOSC_CUKRY-SLODZIKI-160.html. Szczególną popularnością cieszy się ksylitol, nazywany także cukrem brzozowym. Jest to środek w pełni naturalny, pozyskiwany z kory brzozy. Co ciekawe, pod względem chemicznym nie jest to cukier, lecz alkohol cukrowy. Jest więc metabolizowany w inny sposób niż cukier, dlatego może być spożywany przez diabetyków. Ma 40% mniej kalorii od cukru białego, a do tego przeciwdziała próchnicy i powstawaniu kamienia nazębnego. Może jednak nieznacznie zmieniać smak potraw, a nadmierne spożycie może skończyć się dłuższym pobytem w toalecie.
Kolejny bardzo popularny i zdrowy zamiennik białego cukru to erytrol. Zawiera on tak niewiele kalorii, że w większości krajów UE jest przypisany do grupy bezkalorycznych środków spożywczych. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywany przez cukrzyków. Ma także działanie przeciwpróchnicze, ponieważ hamuje procesy fermentacji cukrów prostych, zachodzące w obrębie zębów i jamy ustnej. Nie zmienia smaku potraw, dlatego jest świetnie tolerowany nawet przez dzieci.
Jaki zamiennik cukru wybrać?
Wybór słodzika zależy od tego, jaką stosuje się dietę. Pod uwagę należy wziąć również indywidualne potrzeby żywieniowe czy nawet preferencje smakowe. Osoby, którym zależy na wyeliminowaniu z diety pustych kalorii, powinny zdecydować się na erytrol lub ksylitol. Zdrowszą alternatywą dla cukru będzie cukier kokosowy lub trzcinowy, którego kaloryczność jest podobna jak cukru białego. W sprzedaży jest także wyróżniający się oryginalnym smakiem cukier z pąków kwiatowych palmy kokosowej czy cukier trzcinowy.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski