Ciężko jest odmówić zielonej herbacie to, że posiada wiele wyjątkowych właściwości, a także niespotykany smak. Co więcej, jest też bardzo popularna z uwagi na swoje odchudzające działanie oraz wsparcie procesu oczyszczania organizmu z toksyn. To jednak nie wszystko, gdyż zielona herbata posiada mnóstwo zalet i zdrowych składników. Jakie one są i jak parzyć tę herbatę, aby odpowiednio smakowała i przede wszystkim – działała.

Z pewnością nie każdy jest świadomy faktu, że zielona to najzdrowsza herbata. Takie aspekty jak zawartość kofeiny, wygląd liści, ale też zapach i smak – odróżniają od siebie poszczególne gatunki zielonej herbaty. Bardzo ważne jest też to, jaką porą dochodzi do zbiorów herbaty. Uznaje się, że najzdrowsze gatunki są te, zbierane bardzo wcześnie rano, kiedy jeszcze rosa obecna jest na ich liściach. Sporo warunkują też metody zawijania liście oraz rejon świata, z którego dana herbata pochodzi. Jako najdoskonalszą odmianę, uznaje się japońską herbatę o nazwie Gyokuro.

Zielona herbata, czyli samo zdrowie

Osoby zajmujące się zbiorami herbaty, szczególnie dbają o to, aby liście zostały przerobione do godziny od chwili, kiedy zostały one zerwane. Wszystko po to, aby nie dopuścić do ich fermentacji. Jeżeli ta kwestia zostanie dopilnowana, właściwości zielonej herbaty oraz wszystkie jej zalety będą mogły być zachowane, a istnieje ich naprawdę długa lista.

W tym temacie, najczęściej pojawiają się silne antyoksydanty, polifeone, a także katechiny. Kiedy pijemy napój z zielonej herbaty nasz organizm otrzymuje solidną dawkę aminokwasów, teiny, garbików, lipidów oraz niezliczoną ilość mikroelementów i witamin. Jest główna przyczyna, dlaczego herbata zielona, uznawana jest za najzdrowszą.

Szybsze odchudzanie, dzięki zielonej herbacie

Zielona, to z pewnością najlepsza herbata na odchudzanie. Takie działanie uzyskuje szczególnie wtedy, kiedy jest ona przez nas pita przez snem. W takim wypadku, powinien być to napar z drugiego parzenia, gdyż działa on relaksująco i uspokajająco. Jeśli będzie to pierwsze parzenie, sprawi ona, że będziemy pobudzeni i orzeźwieni.

Obecność katechinów w zielonej herbacie powoduje, że zyskuje ona odchudzające właściwości, jednak najważniejsza wydaje się być tutaj substancja o nazwie- galusan epigallokatechiny. Wszystko to bardzo mocno oddziałuje na redukcję tkanki tłuszczowej. Składniki te, hamują także wchłanianie się tłuszczy z posiłków i wspomagają trawienie tłuszczy.

Zielona herbata spożywana regularnie, pobudzi też aktywność enzymów trawiennych. Wówczas dochodzi do wzmożonej termogenezy, tłuszcze utleniają się szybciej, a metabolizm wątroby zyskuje wsparcie. To wszystko fakty, które potwierdzone są przez dziesiątki badań i eksperymentów naukowych.

Zielona herbata – jaką metodę parzenia zastosować?

Odpowiednie parzenie zielonej herbaty wymaga trzymania się kilku elementarnych zasad. Po pierwsze – woda, którą wykorzystamy musi być miękka, a dodatkowo nie może zawierać chloru i wapnia. Niestety, woda z krany najczęściej jest twarda i wysoko nasycona chlorem. Najlepiej ją wtedy przefiltrować, aczkolwiek jeśli nie mamy ku temu sposobności, po prostu sięgnijmy po zwykłą niegazowaną wodę mineralną, której zawartość wapnia jest niska.

Jeżeli chodzi o sporządzanie naparu – jedną łyżeczkę suszu, zalewamy wodą o temperaturze około 80 stopni Celsjusza. Dopilnujmy jednak tego, aby nie był to wrzątek. Zieloną herbatę należy przygotowywać ze świeżej wody, zawsze zagotowanej na nowo. Czas parzenia to około 3-4 minuty, jednak jeśli będzie trwało to trochę dłużej, można ją nieco rozcieńczyć wodą. Mocna zielona herbata, może przybrać smak zbliżony do szpinaku lub alg. Co więcej, pierwszy raz zaparzoną herbatę powinno się wylać. Później, może być ona zalana nawet kilka razy. To istotne wskazówki, których trzymają się nawet najwięksi koneserzy i smakosze z Chin oraz Japonii.

Czy najzdrowsza herbata to zielona? – Właściwości i sposób parzenia