Jaki wybrać opiekacz do restauracji kebab?

Restauracja to nie tylko piękny wystrój, sprawna i profesjonalna obsługa, ale przede wszystkim sprzęty na zapleczu gastronomicznym, które utrzymują jakość dań na odpowiednim poziomie. Dlatego każdy właściciel restauracji oferujący kebab w swoim menu powinien posiadać sprawdzone urządzenia, które spełnią zarówno jego oczekiwania, jak i klientów. Podpowiadamy więc, jaki opiekacz wybrać.

Opiekacz gazowy czy elektryczny – który wybrać?

Podstawowym urządzeniem w prawie każdym lokalu gastronomicznym jest opiekacz. To on nadaje baraninie rumiany wygląd oraz sprawia, że mięso jest delikatne. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że chcesz wybrać najlepszy sprzęt, który długo zagości w Twoim lokalu i będzie dobrą inwestycją na przyszłość, dlatego w swojej ofercie posiadamy opiekacze gazowe i elektryczne, które sprostają oczekiwaniom nawet najbardziej wymagającego restauratora.

Wybór opiekacza jest kluczowy i może być też trudny, ponieważ oba modele mają swoich zwolenników. Jednak na który się zdecydować? Opiekacz elektryczny jest bezpieczniejszym rozwiązaniem ze względu na brak butli z gazem, natomiast jego wadą jest pochłanianie dużej ilości energii, co w konsekwencji może przyczynić się do wysokich rachunków za prąd.

Jeżeli zależy Ci na niższej eksploatacji, lepszym wyborem będzie opiekacz gazowy. W tym przypadku zasilanie gazem płynnym lub ziemnym pozwoli ograniczyć koszty, jednak nie będzie to do końca bezpieczne rozwiązanie dla Twojej restauracyjnej kuchni. To dlatego, że gaz może się ulotnić i stworzyć mieszankę wybuchową z tlenem.

Wybranie opiekacza elektrycznego czy gazowego nie jest łatwym zadaniem. Wyboru musisz dokonać samodzielnie, jednak warto przy tym zwrócić uwagę na parametry urządzenia, takie jak np. miejsce robocze na mięso, siłę grzałek oraz wydzielone strefy grzewcze.

Dobry opiekacz – czyli jaki?

Dobry opiekacz gazowy, jak i elektryczny powinien być wykonany ze stali nierdzewnej. Dzięki temu masz pewność, że z czasem na urządzeniu nie osiądzie rdza. Dodatkowo przy opiekaczu powinieneś mieć możliwość regulowania palników i obrotów, przez co mięso zawsze będzie idealnie wypieczone.

Do przydatnych funkcji, jakie występują w najlepszych tego typu urządzeniach na rynku, należy zaliczyć zawór bezpieczeństwa. Reguluje on przepływ gazu, a więc nie musisz obawiać się o ewentualne związane z tym zagrożenia. Przydatnym elementem opiekacza jest także wyjmowana taca po pozostałościach spalonego tłuszczu czy też mięsa, co pomaga utrzymać czystość. Duży wybór profesjonalnego sprzentu do gastronomii znajdziesz na stronie Gastrosalon.