Okres Świąt Bożego Narodzenia powinien być spokojny, rodzinny oraz dostarczać miłych chwil w gronie rodziny i przyjaciół. Niestety często organizując święta, przyjmujemy zbyt wiele obowiązków powodujących stres i irytację. Zamiast cieszyć się świątecznym klimatem, jesteśmy zmęczeni i chcemy, żeby te święta właściwie już się zakończyły. Jeżeli chcemy sobie zaoszczędzić stres związany z przeciążeniem przez natłok obowiązków, warto przemyśleć pomysł zamówienie gotowego jedzenia, czyli szybki i dobry catering. Warszawa o szybkim tempie życia mieszkańców jest przykładem, gdzie taka usługa jest coraz chętniej wykupywana.
Świąteczny catering – kto powinien się nim zainteresować?
W obecnych czasach charakteryzujących się szybkim tempem życia nie każdy może sobie pozwolić na wzięcie urlopu, aby przez kilka dni gotować. Świąteczny catering jest komfortowym rozwiązaniem dla osób zabieganych i nie mających czasu na gotowanie. Choroba, która znienacka nas zaatakowała, choroba dziecka, nadgodziny w pracy mogą diametralnie zmienić sytuację i pokrzyżować nasze plany.
Catering świąteczny jest również doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie umieją gotować lub nie mają wystarczających zdolności do przygotowania tradycyjnych świątecznych potraw składających się głównie z ryb, mięs oraz pysznych wypieków.
Brak możliwości ugotowania własnych przysmaków wcale nie musi oznaczać brak potraw przy wigilijnym stole. Na szczęście mamy do dyspozycji pełno ofert firm cateringowych, które oferują dedykowane świąteczne menu. Ważne, aby wybór firmy dobrze przemyśleć. Osoby decydujące się pierwszy raz na taką formę jedzenia, zazwyczaj wybierają firmę z polecenia. Warto także wspomnieć, że firmy cateringowe świadczą usługi gastronomiczne nie tylko na święta, ale również zapewniają catering na wesele, a nawet food truck na wesele.
Jak dopasować catering dla własnych potrzeb?
Decydując się na gotowy catering, staniemy przed pytaniem, czy zamówić potrawy na cały okres świąt, czy może tylko niektóre potrawy? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Wybór zależy od nas i od naszych zdolności kulinarnych. Jeżeli posiadamy sprawdzone receptury od Babci lub mamy w małym palcu niektóre potrawy wtedy powinniśmy spróbować przyrządzić je samodzielnie. Niestety niektóre potrawy są bardzo czasochłonne, a jak wiemy gotowanie to nie jedyny punkt na liście obowiązków w okresie przedświątecznym. Zamiast stresowania się czy ze wszystkim zdążymy, możemy tę kwestię pozostawić firmom cateringowym.
Ogromny wybór na rynku gastronomicznym umożliwia nam na skomponowanie własnego menu, czyli np. z naszych ulubionych potraw. Jeżeli jesteśmy znudzeni tymi samymi co roku potrawami, możemy wybrać menu skomponowane już przez firmę cateringową. Możliwość dobrania własnej kompozycji jest niezwykle ważnym atutem dla alergików, a także osób niejedzących mięsa czy mogących jeść produktów na bazie nabiału.
W świątecznych propozycjach kulinarnych, firmy cateringowe zazwyczaj serwują tradycyjne polskie potrawy tj. pierogi z kapustą i grzybami, barszcz z uszkami, zupę grzybową, smażone ryby i wiele więcej. Oprócz tradycyjnych polskich potraw firmy cateringowe swoją wszechstronnością zachęcają do próbowania nowych smaków, a także potraw, których sami nie bylibyśmy w stanie przyrządzić.
Podsumowanie
Świąteczny catering jest idealnym rozwiązaniem dla osób niemogących z różnych względów przygotować całościowo lub częściowo potraw na świąteczny stół. Na rynku istnieje wiele firm cateringowych, które oferują nie tylko tradycyjne potrawy, ale również dania wyłamujące z ram świątecznej kuchni staropolskiej.