Polacy kochają sushi

Okazuje się, że sushi to nie tylko pięknie wyglądające danie, ale przede wszystkim potrawa niezwykle zdrowa. Moda na ten posiłek pochodzący z Japonii wciąż trwa.

Początki sushi w Polsce

W roku 2003 w Polsce było jeszcze niewiele restauracji sushi. Obecnie restauracja sushi znajduje się w każdym mieście i to nie w liczbie pojedynczej. Ich pojawianie się dosłownie jak grzybów po deszczu było nie tylko efektem mody, ale głównie pewnego rodzaju egzotyki, która działała niczym magnes. Należy zaznaczyć, że bardzo mało ówczesnych restauracji trwa do dnia dzisiejszego. Od czasu prawdziwego boomu obserwujemy wciąż pojawiające się oraz także znikające lokale. Osoby, które chcą prowadzić tego rodzaju restaurację powinny wiedzieć, że dobre sushi to sztuka.

Jedno jest jednak pewne, że dużo ilość japońskich restauracji z sushi spowodowała, że te jakże niezwykle japońskie potrawy stały się o wiele bardziej dostępne, a do tego wzrosła świadomość ludzi oraz ich potrzeby zostały pobudzone, jeśli chodzi o poznawanie nowych smaków oraz ich odkrywania. Sushi jeszcze nie dawno było odbierane jako danie niezwykle kosztowne i drogie. Jednak obecnie już wcale takie nie jest.

Stali gości restauracji sushi to najczęściej osoby, które wpadają na szybki lunch i jednocześnie zależy im na zdrowym odżywianiu się. A więc nie chodzi jedynie o dostojną kolację, ale również o przekąskę. Zmienił się w związku z tym sam sposób myślenia oraz sposób odbierania sushi.

Jakie są zalety jedzenia sushi?

Sushi to świeże, ale głównie surowe ryby. Pojawiają się również ryby grillowane z dodatkami. Nie trzeba nikomu tłumaczyć, jak bardzo ważnym elementem w zbilansowanej oraz zdrowej diecie są ryby. Warto jednak wybierać dobre restauracje, aby mieć stu procentową pewność co do samej jakości ryb. Elementem nieodzownym sushi są algi oraz ryż. W tym wypadku nie musimy nikogo przekonywać o jakże dobrych właściwościach tychże produktów.

Więcej: Jeżeli szukasz wysokiej jakości sushi, sprawdź restauracje sushi na Bemowie - dowiedz się więcej o menu.

Ryby z kolei są bardzo bogate w białko. Mają w sobie również niezwykle cenne witaminy jak A, B oraz E. Do tego dochodzi również żelazo, magnez czy też wapń. Kwasy omega-3 nienasycone wspomagają odpornościowy układ. Wpływają one bardzo pozytywnie na skórę oraz do tego łagodzą reumatyczne bóle. Wodorosty z kolei poprawiają trawienie, a do tego wzmacniają kości. Przeciwdziałają także miażdżycy.

Jednak zdecydowanie najważniejszą zaletą jedzenia sushi oraz jednocześnie powodem, dla którego zdobyło ono takową popularność jest na pewno jego niezwykłość. Wchodzimy do restauracji sushi i czujemy się jakbyśmy wkraczali w świat magiczny. Jest to całkiem inna kultura, jak i także całkiem inne smaki. To właśnie ta odmienność sprawia, że tak bardzo kochamy japońskie dania. Pamiętajmy, aby wybierać naprawdę dobre restauracje, aby nie dać się nabrać na pseudo sushi, które z tym prawdziwym ma niewiele wspólnego. Zanim wybierzemy się do danej restauracji sprawdźmy opinie o niej. Jeśli klienci chwalą, a dania są smaczne, to nie ma co zwlekać. Spróbujmy, a na pewno się nie rozczarujemy.