Nasiona konopi były wykorzystywane w medycynie już od starożytności. Olej z nasion konopi ma liczne właściwości poprawiające urodę. Natomiast same nasiona są dodawane do pożywienia. Nic dziwnego zatem, że zostały okrzyknięte superfoods. Z tego artykułu dowiesz się więcej na temat nasion konopi.
Nasiona konopi - historia
Najstarsze wzmianki o nasionach konopi siewnej (Cannabis sativa) pochodzą z zapisków tradycyjnej medycyny chińskiej. Roślina ta była uprawiana od tysiącleci jako środek spożywczy, włókienniczy i leczniczy. W latach 20-stych XX wieku zakazano uprawy konopi siewnych. Zupełnie niesłusznie, ponieważ odróżniają się one od nasion konopi indyjskiej (Cannabis indica), które nazywane są marihuaną. Obecnie konopie wykorzystuje się do produkcji specjalnego papieru, płócien, tkanin, a nawet pieniędzy. Wyrabiane są one z łyka zawartego w łodydze konopi. Z kolei produkty takie jak olej konopny otrzymuje się z nasion konopi.
Jakie właściwości zdrowotne mają nasiona konopi?
Najpopularniejszym produktem pozyskiwanym z nasion konopi jest olej konopny. Jest on źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, które stanowią niezbędne elementy strukturalne naszych komórek. Niedobór NNKt może spowodować wiele zaburzeń w organizmie ludzkim. Nasiona konopi są bardzo bogate w kwasy omega 3. Są one odpowiedzialne za regulację wielu procesów, które zachodzą w naszym ciele. Między innymi mają wpływ na usuwanie toksyn z organizmu, dostarczają komórkom wielu substancji odżywczych, korzystnie wpływają na układ odpornościowy oraz zapobiegają stanom zapalnym. Nasiona konopi mają tak korzystne działanie, ponieważ zawierają idealne proporcje kwasów omega 3 i omega 6 (3:1). Dzięki temu wprowadzają równowagę tłuszczową. Warto wiedzieć, że nadmiar kwasów tłuszczowych omega 6 może przyczyniać się do powstawania stanów zapalnych, natomiast nasiona konopi pomagają temu zapobiegać.
Nasiona konopi zawierają także inne, ale bardzo cenne dla zdrowia, związki takie jak polifenole, tokoferole, fitosterole i karotenoidy. Mają więc właściwości przeciwzapalne, a ponadto chronią komórki przed szybkim starzeniem się (witaminy A, E, C, B1, B2, B3, B6). Nasiona konopi zapobiegają też pojawianiu się takich chorób jak;
- nowotwory
- choroby sercowo-naczyniowe
- zwyrodnienie plamki żółtej - AMD
Naukowcy twierdzą, że spożywanie nasion konopi przyczynia się do spadku poziomu złego cholesterolu.
Nasiona konopi a olej konopny
Olej konopny powstały z nasion konopi jest źródłem CBD - konnabidiolu. Substancja ta posiada liczne właściwości zdrowotne, które zostały potwierdzone naukowo. Między innymi łagodzi ona dolegliwości bólowe, łagodzi ataki epilepsji, zwalcza depresję, poprawia nastrój, wspomaga usuwanie napięć z organizmu, leczy chorobę alkoholową oraz inne uzależnienia.
Jakie są korzyści spożywania nasion konopi?
Substancja oleju konopnego (wspomniane CBD) ma wiele zdrowotnych właściwości. Dlatego też spożywając ją można odnieść mnóstwo korzyści. Przede wszystkim poprawia się pamięć i koncentracja. CBD przyczynia się do podniesienia energii życiowej, jednak warto wiedzieć, że nie powinny stosować jej osoby mające anemię lub poważne schorzenia serca. CBD jest także bardzo pomocne w odchudzaniu, gdyż pomaga stabilizować metabolizm i hamować napady wilczego głodu. Nasiona konopi to więc idealny środek dla osób, które walczą z otyłością. Ponadto kosmetyki zawierające CBD pozytywnie oddziałują na skórę. Z tych właściwości skorzystają wszyscy Ci, którzy borykają się z trądzikiem i nadmiernie przetłuszczającą się cerą. CBD pozwala też zatrzymać wymioty i w szybkim czasie pozwala pozbyć się nudności.
Warto dodać, że nasiona konopi są także wykorzystywane w kuchni. Można dodawać je do jogurtów, twarożków, sałatek, a także surówek. Popularnym na Śląsku daniem jest zupa z nasion konopi, zwana siemieniotką.