UM Gliwice: Spragniony? Spróbuj Gliwickiej z głębin”!

3 min czytania

Fot. M. Buksa/ UM w Gliwicach

Pod względem składu mineralnego z powodzeniem może konkurować ze sklepową wodą butelkowaną. Mowa o Gliwickiej z głębin”, czyli wodzie z miejskich studni głębinowych. Można jej spróbować w jednej z czterech ogólnodostępnych stacji z wodą pitną. Pierwszy zdrój miejski został uruchomiony na skwerze Doncaster. W najbliższych dniach pojawią się kolejne.

Bezpieczna, czysta, smaczna, dostępna i tania taka jest gliwicka woda, której od czwartku, 7 lipca, można spróbować dzięki uruchomionej przez miejską spółkę Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji pierwszej ogólnodostępnej stacji z wodą pitną. Zdrój miejski stanął na skwerze Doncaster. Chętnych do degustacji nie brakowało. Na pierwszych czekały bidony od PWiK, gotowe do napełnienia Gliwicką z głębin”.

To nie jedyne miejsce, w którym będzie można zaczerpnąć świeżej wody ze studni głębinowych. Zdroje miejskie zostaną uruchomione także w trzech innych lokalizacjach:

  • w piątek, 8 lipca na gliwickim Rynku,
  • w poniedziałek, 11 lipca przy Arenie Gliwice,
  • we wtorek, 12 lipca przy dworcu PKP.

W każdym z tych punktów na pierwsze 50 osób, które pojawią się tam w godzinach od 12.00 do 14.00, czekać będą bidony od PWiK.

Wszystkie gliwickie zdroje miejskie będą czynne przez całą dobę, 7 dni w tygodniu. Pomogą ugasić pragnienie szczególnie w upalne, letnie dni.

Gliwicka woda z głębin staje się kolejną wizytówką Gliwic i w pełni zasługuje na to miano. Nie każde miasto może pochwalić się studniami z naturalną wodą źródlaną zdrową i wolną od zanieczyszczeń. Od dzisiaj każdy mieszkaniec, o każdej porze dnia i nocy w drodze do pracy, w trakcie wycieczki rowerowej czy podczas spaceru będzie mógł zatrzymać się przy jednym z ogólnodostępnych miejskich zdrojów i napełnić własny bidon Gliwicką z głębin. Oszczędzając w ten sposób nie tylko swoje pieniądze, ale i naszą planetę mówił prezydent Gliwic, Adam Neumann.

Dlaczego warto pić Gliwicką z głębin”? Woda pobierana jest z zasobów podziemnego triasu, z głębokości ok. 130 m. Jest najwyższej jakości, zdatna do bezpośredniego spożycia, zawiera podobny zestaw składników mineralnych co woda butelkowana informuje PWiK. Nie każdy wie, że taką samą wodę wielu gliwiczan ma we własnym kranie.

Ze względu na poziom twardości woda płynąca w gliwickiej sieci wodociągowej jest wodą średniozmineralizowaną zawiera od 5 do 10% składników mineralizowanych. Jak podkreśla PWiK, wbrew powszechnym przekonaniom jest zdrowsza niż woda miękka. Swoją twardość zawdzięcza bowiem procesowi naturalnego rozpuszczania się niezbędnych w naszej diecie związków wapnia i magnezu. Dla porównania twardość średniozmineralizowanej wody butelkowanej jest zbliżona do twardości wody z gliwickich wodociągów. Z kolei woda wysokozmineralizowana jest od niej dwukrotnie twardsza.

Jakość gliwickiej wody jest więc bardzo dobra. Jednak przez podwyższoną zawartość żelaza i manganu wymaga ona częściowego uzdatnienia. Znaczna część tego procesu odbywa się w zmodernizowanej Stacji Uzdatniania Wody w Gliwicach Łabędach.

Wyjątkowo dociekliwym polecamy osobiste przyjrzenie się produkcji Gliwickiej z głębin”. Okazją do tego będą Dni Otwarte SUW, które odbędą się w sobotę, 20 sierpnia, przy ul. Kanałowej 5 w Gliwicach. Uczestnicy wydarzenia dowiedzą się, co dzieje się z wodą, zanim trafi do naszych domów. Zobaczą także nowoczesne maszyny i pracę ludzi odpowiedzialnych za dostarczanie czystej wody. Zwiedzanie SUW odbędzie się w trzech turach: o godzinie 11.00, 13.00 i 15.00. Liczba miejsc jest ograniczona. Zapisy prowadzone są pod adresem email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Pozostałych zapraszamy do zatrzymania się przy jednym z czterech miejskich zdrojów, spróbowania Gliwickiej z głębin” i zabrania jej na wynos” do własnego bidonu dla własnego zdrowia, oszczędności pieniędzy i dobra naszej planety. (ml)

Autor: krystian