Lubisz podróżować i chętnie gotujesz? W takim razie Kulturalne Podróże Kulinarne to inicjatywa adresowana właśnie do ciebie! Nowy cykl Fundacji na Zielonym startuje 7 kwietnia.
Od kwietnia do listopada w Społecznej Kuchni na Zielonym (ul. Cichociemnych 19 – dawniej Zubrzyckiego) będziemy skakać po kontynentach i smakach. Na początek wyruszymy do chorwackiej Istrii, w maju odwiedzimy mało znany i dziki Kirgistan. Później będzie jeszcze egzotyczna Malezja i jej smakowita, wegańska sąsiadka – Tajlandia. A także: kolorowy Meksyk, aromatyczne Maroko i daleka Japonia.
Każde spotkanie będzie składać się z dwóch części. O godz. 16.00 rozpocznie się otwarta dla wszystkich prelekcja podróżnicza, a o godz. 18.30 zaplanowano warsztaty kulinarne, na które trzeba się wcześniej zapisać za pośrednictwem strony nazielonym.pl. Pierwsza w kolejce jest Istria, po której oprowadzać będzie Damian Wacławczyk, przewodnik górski i pilot wycieczek. W kuchni uczestnicy warsztatów przygotują wykwintny makaron w sosie truflowym.
Projekt jest dofinansowany z budżetu Miasta Gliwice. Szczegółowy harmonogram jest dostępny na stronie Kultura.gliwice.eu.
(mm)