Fot. MFA Studio

Dawny budynek Zespołu Szkół Mechaniczno-Elektrycznych przy ul. Toszeckiej zostanie rozbudowany i przekształcony w nowoczesny biurowiec z powierzchnią usługową.

Biurowiec zaprojektują architekci z gliwickiej pracowni MFA Studio. Projekt będzie obejmował adaptację starego budynku szkoły i sali gimnastycznej na biuro oraz aranżację wnętrz. W biurowcu zostaną zamontowane windy, a pod nim znajdzie się parking podziemny.

- Architektura budynku jest bardzo ciekawa, dlatego też naszym założeniem jest, aby nie konkurowała z nim nowa bryła, która powstanie w miejscu obecnej sali gimnastycznej. Podobnie będzie z wnętrzami – jest w nich wiele elementów o wysokich walorach, np. łukowe sklepienia czy wykorzystana cegła, które zamierzamy zachować i odtworzyć ich stan pierwotny - mówi mgr inż. arch. Grzegorz Szymczak z MFA Studio.

Prace nad koncepcją architektoniczną już się rozpoczęły. Zgodnie z planem przebudowa zostanie podzielona na dwa etapy – pierwszy obejmujący budynek szkoły oraz drugi, dotyczący sali gimnastycznej, w której powstanie m.in. przestrzeń usługowa. Oba budynki będą miały 6 kondygnacji.

Architekci z MFA Studio zapowiadają, że oprócz przebudowy istniejącego budynku, zagospodarują również przestrzeń wokół niego. Wewnętrzny dziedziniec zostanie odnowiony, a w pobliżu nowego biurowca powstanie zielony skwer otwarty dla wszystkich.


Dodaj komentarz

Komentarze nie odnoszące się bezpośrednio do treści artykułu, obraźliwe, nieprawdziwe oraz niezgodne z prawem, reklamowe publikowane bez zgody wydawcy mogą zostać usunięte przez administrację. Komentarz osoby niezalogowanej, który zawiera link/i jest zatwierdzany ręcznie przez administrację.

Kod antyspamowy
Odśwież