15 grudnia na Targu na Zielonym odbędzie się wigilia w śląskim klimacie. Będzie można stworzyć tradycyjne ozdoby, a także przygotować świąteczne potrawy, które są serwowane na śląskich stołach.

Impreza rozpocznie się o godz. 14.00.

Przywołamy zapomniane i wciąż obecne obyczaje oraz tradycje wigilijno-świąteczne o śląskich korzeniach – mówi Helena Suchodolska z Fundacji na Zielonym.

W programie są dwugodzinne warsztaty rodzinnego muzykowania, a także zajęcia plastyczne. Chętni spróbują swoich sił między innymi w tworzeniu betlejek (betlyjek), czyli bożonarodzeniowych stajenek, które niegdyś stały w każdym domu na Górnym Śląsku.

Podczas warsztatów kulinarnych będzie można przygotować śląskie wigilijne potrawy, które są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju, takie jak moczka czy makówki. W czasie Wigilii po śląsku zaplanowano też koncerty –wystąpią Barbara Solich i i Mateusz Wróbel.

Wstęp na imprezę na Targu na Zielonym (ul. Dubois 22) jest wolny. Projekt organizowany przez Fundację na Zielonym został dofinansowany z budżetu Miasta Gliwice. (mm)