Dieta Keto co musisz o niej wiedzieć?

Czy dieta keto jest bezpieczna? Na temat tej diety narosło wiele mitów i nieprawdziwych opinii. Dlatego warto przyjrzeć się bliżej, na czym ona dokładnie polega, jakie niesie ze sobą zalety, a także wady oraz co najważniejsze co możemy na niej jeść.
- Czym jest, a czym nie jest dieta keto?
- Co można jeść na diecie keto?
Czym jest, a czym nie jest dieta keto?
Dieta ketojest kojarzona z masą wyrzeczeń i restrykcyjnych norm żywieniowych. Jak się okazuje, całkiem niesłusznie. Przede wszystkim warto zacząć od tego, czym jest tak właściwie dieta ketogeniczna.
Jest to model żywienia wysokotłuszczowy. Dzięki dostarczeniu do naszego organizmu zdrowych tłuszczy będziemy mieli więcej energii, a ograniczenie innych składników pokarmowych, jak węglowodany oraz białko sprawi, że zachowamy prawidłową wagę lub też schudniemy.
Dieta ketogeniczna jest zatem dietą niskowęglowodanową. A pamiętajmy, że to właśnie węglowodany odpowiadają za napady głodu, obrzęki, zwiększoną masę mięśniową oraz problemy z zasypaniem i zmęczeniem organizmu.
Mało ilość węglowodanów powoduje obniżenie insuliny we krwi, co odpowiada za wzrost stężenia ciał ketonowych. W trakcie tak zwanej ketozy naszymi pokładami energii stają się przede wszystkim tłuszcze oraz zasoby glukozy. Osoby będące w tym stanie metabolicznym są zdolne osiągać lepsze efekty wydajnościowe przy jednoczesnej utracie wagi, a nie naruszonej masie mięśniowej. Uważa się, że** ketoza** uzupełnia również terapię onkologiczną.
Co można jeść na diecie keto?
Z racji, że dieta keto jest modelem żywienia, gdzie spożywamy mało węglowodanów (około 20 gramów na dzień), powinniśmy przestać sięgać po takie produkty jak pieczywo, makarony, czy także słodycze. Nie spożywajmy także dużej ilości białka. Ilość większa niż 1-1,5 grama na kilogram masy ciała może poważnie obciążyć nasze nerki.
Co zatem możemy jeść? Przede wszystkim tłuszcze, ale dostarczane pod zdrową ich postacią. Dlatego też ketoza sprzyja miłośnikom mięsa, które zawiera mało węglowodanów, ale za to jest źródłem tłuszczu oraz białka. Nie przesadzajmy jednak z jego ilością. Jego proporcje nie powinny wynosić więcej niż ½ posiłku.
Poza tym sięgajmy po inne, zdrowe produkty. Są to wszelkiego rodzaju ryby, warzywa, orzechy oraz jajka. Spożywanie zrównoważonych posiłków oraz zachowanie zdrowego rozsądku, pozwoli nam uniknąć skutków ubocznych ketozy, jak niedobór niektórych elementów oraz witamin.
Pamiętajmy także o odpowiednim nawodnieniu co najmniej 2 litry dziennie oraz utrzymaniu aktywnego trybu życia. Dzięki temu dieta keto będzie dla nas ścieżką do zdrowia i dobrego samopoczucia.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski