Kuchnia polska nie jest jedyną propozycją krajowych restauracji. Wiele z nich oferuje bowiem zagraniczne smaki. Coraz popularniejsze staje się chociażby dobre jedzenie z Japonii. Co warto wiedzieć na temat?
Kuchnia japońska – co ją wyróżnia?
Kuchnia ze wschodu jest bardzo zdrowa, dlatego nie dziwi fakt, że wciąż rośnie jej popularność. Różni się też zupełnie od tego, co znamy z polskiej kuchni. W japońskiej kuchni dominują warzywa, świeże ryby i owoce morza. Dzięki tak dobranym składnikom Japończycy są właśnie postrzegani jako długowieczne osoby o szczupłych sylwetkach. Podstawą w kuchni japońskiej są ryż i soja. Są one składnikami takich dań jak tofu, sushi, czy pasta miso. Spośród tych trzech najbardziej popularne na całym świecie stało się sushi. Nie ma chyba człowieka, który nie słyszałby o tej potrawie. Mało kto jednak wie, że dawniej konserwowano w ten sposób ryby i owoce morza. Mięso obsypywano ryżem zakopywano głęboko w ziemi. Tak przechowywane mogą być zdatne do spożycia nawet po upływie kilku miesiącach.
Dobre japońskie jedzenie – gdzie możemy zjeść?
Współczesne sushi to gotowany ryż zaprawiany octem ryżowym. Twórcą tego dania jest Hanaya Yohei, któremu przyświecało stworzenie dania, które tokijczycy będą mogli zjeść szybko w pracy. Jak widać, założenie było niezwykle trafne, a sushi znalazło swoich zwolenników na całym świecie. To nie jednak nie jedyne japońskie dobre jedzenie znane Polakom. Innym takim daniem jest chociażby ramen. Jest to gęsty rosół z makaronem pszennym i rozmaitymi dodatkami. Wszystko zależy od restauracji. Japońskie dobre jedzenie znajdziesz np. w tym miejscu https://nabe.pl/pl/. Do ramenu możemy dodać chociażby kurczaka, wołowinę, czy gotowane jajko. Wiele punktów gastronomicznych umożliwia także samodzielne dobranie dodatków przez klienta. W ten sposób możemy zjeść taką wersję ramenu, na jaką mamy aktualnie ochotę. Restauracje często też zmieniają menu, by regularnie oferować klientom nowe potrawy. Dobre japońskie jedzenie to także wołowina Kobe. Jest to najbardziej pożądany gatunek mięsa na świecie. Jest ono bogate w kwasy omega-3 i nie wymaga dodatkowego oleju podczas smażenia. Jak widać, wizyta w japońskiej restauracji pozwoli nie tylko otworzyć się na nowe smaki, ale i dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.