Czy dieta pudełkowa jest ekologiczna?

Coraz większa świadomość wpływu naszych nawyków na planetę, zmieniła też nasz sposób gotowania i odżywiania się. Staramy się wybierać produkty ekologiczne, mięso i nabiał od hodowli dbających o komfort zwierząt i wyrzucać jak najmniej żywności. Jak do ekologii mają się diety pudełkowe?

Pudełka przyjazne środowisku

Największym zarzutem wobec dietetycznych cateringów jest ilość plastiku jaką produkują. Każdy klient to 5 plastikowych pudełek, każdego dnia. Coraz więcej firm jest świadomych swojej odpowiedzialności i wpływu na planetę i decyduje się na pudełka ekologiczne. Korzystają z materiałów, które nadają się do recyklingu albo wybierają opcje całkowicie biodegradowalne. Ewa Chodakowska i jej catering BeDiet właśnie ogłosili zastosowanie nowych pudełek bezpiecznych dla środowiska. Pudełka będą wykonane w 98 proc. z pulpy trzciny cukrowej (która jest produktem ubocznym przy produkcji cukru), a w 2 proc. z poliaktydu (biodegradowalnego kwasu mlekowego z kukurydzy), więc są przyjazne środowisku i można je wrzucić do odpowiedniego kontenera lub przydomowego kompostu. Sosjerki także będą z poliaktydu. Ta zmiana znacznie zmniejszy ilość plastiku wykorzystywanego przez firmę, więc możemy korzystać z diety bez wyrzutów sumienia.

Fit catering oznacza mniej wyrzucanej żywności

Niestety każdy z nas jest temu winny. Po robieniu sałatki zostało nam pół papryki, której nie zdążyliśmy wykorzystać. Resztki obiadu następnego dnia nie wyglądają już tak apetycznie i wolimy zamówić coś na wynos. Kupiliśmy jogurt z krótką datą ważności i kiedy po niego sięgamy nie nadaje się już do spożycia. Wyrzucamy coraz więcej żywności. W sklepie wrzucamy do koszyka produkty, wobec których nie mamy żadnych konkretnych planów, więc po prostu stoją w lodówce do czasu aż minie ich data ważności. Wszystkie te nawyki powodują, że co roku marnujemy wiele kilogramów jedzenia.

Dieta pudełkowa oznacza dostawę dokładnie takiej ilości jedzenia, jaką musimy spożyć danego dnia. Idealnie dobrana kaloryczność oznacza, że nie zostawiamy żadnych resztek i niczego nie marnujemy. Dodatkowo nie musimy robić żadnych zakupów, więc nic nie gnije nam w misie na owoce albo w lodówce. Zużywamy też mniejszą ilość plastikowych siatek oraz paliwa potrzebnego na dojechanie do sklepu.

Produkty sezonowe są bardziej eko

Kolejna zaleta fit cateringów https://wszystkocokocham.com.pl/kategoria/firmy-cateringowe/ to ich podejście do składników. W trosce o jak największą świeżość firmy starają się wybierać produkty sezonowe i lokalne. Produkty dostępne na miejscu i o danej porze roku oznaczają brak konieczności importowania jedzenia i krótszy transport. Wszystkie te elementy składają się na mniejszy wpływ na planetę i środowisko.

Decydując się na dietę pudełkową dowiedz się jak firma podchodzi do kwestii opakowań, produktów i recyklingu. Cena nie powinna być już jedynym czynnikiem. Postarajmy się, żeby nasze żywienie miało jak najmniejszy wpływ na planetę. Możemy też poprosić o niedostarczanie sztućców czy serwetek. Nawet małe, codzienne zmiany mają znaczenie.