Czy wiesz, że cukrzyca plasuje się na 6 miejscu pod względem przyczyny zgonów na świecie? Ale też jest jedną z tych chorób, nad którymi człowiek może zachować największą kontrolę. Tak, dieta dla cukrzyków to potężne oręże w walce z cukrzycową epidemią.
Wszystko zależy od glikemii
Zanim przedstawimy idealny jadłospis dla cukrzyka i powiemy czego nie jeść a co jeść przy cukrzycy, zacznijmy od początku. Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek w swoim wpisie na temat diety dla cukrzyka stwierdza, że powinna ona uwzględniać IG, ponieważ: Za główną przyczynę CT2 (cukrzyca typu 2 – około 80% przypadków choroby) uznaje się zmniejszenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny (insulinoodporność) mimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia tego hormonu w surowicy oraz zaburzenie wydzielania samej insuliny przez komórki β trzustki, co bezpośrednio prowadzi do hiperglikemii, czyli podwyższonego stężenia cukru we krwi... Sama insulinooporność może rozwijać się bez ujawnienia choroby. U zdrowego człowieka glikemia na czczo powinna oscylować w granicach 70-99 mg/dl – w przypadku jej nieznacznego podwyższenia, tj. między 100 a 125 mg/dl, mówimy o stanie przedcukrzycowym, z kolei, jeśli w dwóch niezależnych badaniach krwi nasza glikemia na czczo wyniesie ponad 126 mg/dl, możemy mówić o stanie chorobowym, czyli o cukrzycy.
Odżywianie IBS wyklucza produkty wysoko-glikemiczne - dlaczego?
Niemal każdy cukrzyk wie, że produkty z wysokim Indeksem Glikemicznym nie są wskazane w diecie cukrzycowej. Dlaczego? Otóż wysoki IG (>70) generuje szybki wzrost glukozy we krwi, co mobilizuje organizm do ustabilizowania tego poziomu. Trzustka wariuje. A glukoza wnika do tkanki tłuszczowej i mięśniowej – nie jest dobrze. Poza tym wysoki IG spowalnia metabolizm, co implikuje tycie, a cukrzycy powinieneś (powinnaś) dążyć do obniżenia BMI poniżej 25. Bo optymalne BMI wpływa korzystnie na leczenie cukrzycy.
Dieta przy cukrzycy wyklucza mąkę pszenną
Nie, wbrew powszechnej opinii wcale nie trzeba ograniczać węglowodanów – według Polskiego Towarzystwa Diabetologii powinny one stanowić aż 45% całkowitej podaży energii w diecie cukrzycowej! Wyeliminuj jednak (wysoko-glikemiczne) węglowodany przetworzone – na przykład te z białej mąki (każdej - pszennej, orkiszowej, ryżowej). A jeśli jednak najdzie się kiedyś nieposkromiona ochota na pszenną bułkę, to obłóż ją pomidorem, ogórkiem lub sałatą, bo warzywa obniżają IG posiłku. Nie mówiąc o tym, że są sycące.
Unikaj jajecznicy bez chleba i warzyw
Pamiętaj też o tym, że dieta dla cukrzyków powinna eliminować nie tylko niektóre produkty, ale także - jak wspominają specjaliści z Centrum Respo - złe ich zbilansowanie. Czyli przygotowywanie posiłków mono-węglowodanowych. Mono-proteinowych. Składających się z samych tłuszczy. Zdrowe jest łączenie w jednym posiłku białek, węglowodanów i tłuszczy. I jedzenie owoców – wyłącznie z posiłkami! Bo owoce jedzone samodzielnie szybko podwyższają poziom glukozy we krwi. Unikaj też obfitych porcji - rozkładaj je w odstępach czasowych dwu- lub trzygodzinnych. I jedz o stałych porach. A przede wszystkim – regularnie kontroluj poziom glukozy we krwi.
Dieta w cukrzycy eliminuje głodowe dania
Nie jedz obfitych posiłków, ale też unikaj głodzenia się, na przykład dań opartych wyłącznie na samych (niskokalorycznych) warzywach. Głodzenie się powoduje napady wilczego apetytu i w efekcie przybieranie na wadze (zamiast odwrotnie!), co (jak już napisaliśmy) nie jest korzystne w cukrzycy. Z drugiej strony nie zapominaj o dodawaniu warzyw do posiłków. Bo warzywa same w sobie obniżają IG, a poza tym są wyjątkowo nisko-glikemiczne. Na przykład sałata, ogórek, pomidory zawierają IG<15.