W swoim najnowszym programie Tomasz Jakubiak w malowniczych zakątkach Polski odtwarza przepisy ze starych książek kucharskich, by pokazać jak tradycyjne dania zmieniały się na przestrzeni lat. Przed majowym weekendem zawitał do Gliwic i nad czechowickim jeziorem przyrządzał golonkę. Jak mu poszło? Gliwice i golonkę będzie można zobaczyć w programie kulinarnym „Jakubiak rozgryza Polskę”, na antenie Canal +.
Tuż przed długim majowym weekendem spacerowicze w Ośrodku Wypoczynkowym w Czechowicach mogli, poza standardowym zapachem grillowanych kiełbasek, poczuć niecodzienną w tej okolicy woń golonki. Jeśli podążyli za smakowitym zapachem, z pewnością dotarli do piknikowego stołu rozstawionego przed jednym z drewnianych domków kempingowych, przy którym Tomasz Jakubiak przygotowywał tradycyjną golonkę w nowoczesnym wydaniu. Gliwicki ośrodek wypoczynkowy stał się godną scenerią kolejnego odcinka programu kulinarnego „Jakubiak rozgryza Polskę”.
– Cieszymy się, że Tomasz Jakubiak wybrał Ośrodek Wypoczynkowy w Czechowicach. To idealne miejsce na tego typu wydarzenia – mamy piękną scenerię i świetną infrastrukturę z miejscem do rozpalenia ogniska i możliwością wypłynięcia na jezioro kajakiem – takie sceny również zobaczymy w gliwickim odcinku programu „Jakubiak rozgryza Polskę” – mówi Marzena Sosnowska, rzecznik prasowy Miejskiego Zarządu Usług Komunalnych, który zarządza ośrodkiem w Czechowicach.
– Podczas kręcenia programu w Czechowicach wróciło do mnie wiele wspomnień, zarówno z dzieciństwa, jak i nastoletnich lat – skomentował pobyt w Gliwicach Tomasz Jakubiak.
Program trafi do ramówki Canal +, emisja już wkrótce. (mf)