Utylizacja zużytego oleju do smażenia

2 min czytania
Utylizacja zużytego oleju do smażenia

Za utylizację zużytego oleju do smażenia odpowiedzialni są właściciele kawiarni, restauracji i innych lokali gastronomicznych, w których smaży się na oleju do smażenia. Używanie zużytego oleju nie jest bezpieczne: zawiera on wysoki poziom substancji rakotwórczych. Szefom firm i przedsiębiorstw, którzy ignorują przepisy, grożą ogromne kary. Jest na to rozwiązanie - zlecić utylizację wyspecjalizowanej firmie, ponieważ proces utylizacji jest skomplikowany.

Jakie są zagrożenia związane ze zużytym olejem do smażenia?

Odpady oleju do smażenia są niebezpieczne dla środowiska naturalnego. Zatyka rury, gdy jest zmieszany z detergentem. Tworzy to solidną warstwę, która otacza bakterie i resztki jedzenia. Prowadzi to do nieprzyjemnego zapachu i zatkanych odpływów. Po dostaniu się do rzek i oceanów, olej unosi się na powierzchni i tworzy warstwę zaporową. Prowadzi to do śmierci istot żywych, które żyją w tych wodach. Jeśli wylejesz olej do smażenia na ziemię, na dłuższą metę stanie się ona nieurodzajna.

Co się stanie, jeśli nie zostanie zutylizowany?

Zużyty olej posmażalniczy zawiera składniki, które zanieczyszczają środowisko. Za brak utylizacji i naruszenie przepisów ochrony środowiska grożą kary administracyjne i grzywny. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest utylizacja oleju do smażenia.

Jak utylizuje się zużyty olej do smażenia?

Wylewanie oleju do kanalizacji to najgorszy sposób. Nie jest również dobrym pomysłem wlewanie go do nawozu: w domu olej nie rozłoży się w kompoście, ale doprowadzi do rozkładu i zniszczenia ściółki. W przypadku konieczności pozbycia się dużych ilości oleju roślinnego, najlepiej jest to zrobić w gospodarstwie recyklingowym.

Przedstawiciele firmy recyklingowej odbiorą zużyty olej i zadbają o jego prawidłową utylizację.

Istnieją następujące rodzaje recyklingu oleju do smażenia:

  1. Oczyszczanie z wody i cząstek stałych. Przede wszystkim olej jest podgrzewany, następnie wlewa się go do specjalnej wirówki, w której oddziela się wilgoć i cząstki stałe.
  2. Dokładna filtracja. Przetwarzanie usuwa najmniejsze cząstki zanieczyszczeń.

Supermarkety, sklepy z przekąskami, kawiarnie i restauracje mogą mieć potrzebę pozbycia się zużytego oleju do smażenia.

Aby pozbyć się oleju posmażalniczego, należy zwrócić się do wyspecjalizowanych organizacji, które posiadają wszystkie niezbędne zezwolenia i certyfikaty do pracy w tej dziedzinie.

Trafin Oil

Odpadowy olej słonecznikowy po recyklingu może być wykorzystywany jako surowiec do produkcji wyrobów malarskich (lakiery, farby, farby lakiernicze), smarów, biodiesla, mydła do prania, a także jako paliwo do produkcji wszelkich innych towarów.

Zalety kontaktu z profesjonalną firmą

Prace związane z utylizacją zużytego oleju posmażalniczego przeprowadzane są jak najszybciej z zachowaniem wszelkich norm środowiskowych i prawnych. Firmy utylizacyjne zawierają umowę na utylizację zużytego oleju posmażalniczego z przedsiębiorstwami wszystkich form własności. W przypadku organizacji budżetowych przewidziana jest odroczona płatność za utylizację zużytego oleju do smażenia.

Koszt utylizacji zużytego oleju posmażalniczego zależy bezpośrednio od jego lokalizacji/magazynowania oraz ilości (im większa ilość całkowita, tym tańszy koszt).

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

gliwiceonline_kf
Serwisy Lokalne - Oferta artykułów sponsorowanych