Dobrej jakości wędliny — czyli jakie?

Obecnie na rynku mamy szeroki wybór wędlin, które różnią się między sobą nie tylko ceną, ale również jakością. Bardzo często możemy natknąć się w sklepie na wyroby, których skład pozostawia wiele do życzenia. Jak poznać czy wędlina, którą chcemy kupić jest dobrej jakości? Podpowiadamy.
Skład wędlin zależy od ich typu. Wyróżniamy kiełbasy, frankfurterki, wędliny z podrobów, produkty blokowe, wędzonki itp. Te ostatnie to najczęściej szynki, balerony czy polędwice, które produkowane są z jednego lub maksymalnie kilku kawałków mięsa. W przypadku wędlin i kiełbas na pierwszym miejscu w składzie powinno być mięso, z którego są wytworzone, a dopiero później inne składniki takie jakie jak tłuszcz, przyprawy, czy sól. Szynki konserwowe czy mielonki produkowane są z mięsa, tłuszczu i podrobów i dlatego zazwyczaj zawierają najmniejszą ilość czystego mięsa ze wszystkich dostępnych produktów. Wędliny dostępne w sklepach zazwyczaj są peklowane, dlatego w swoim składzie mogą mieć azotyn sodu czy izolaty białkowe.
Tak naprawdę czytając etykiety wędlin, możemy ocenić czy jest to produkt wysokiej, czy słabej jakości. Jakie informacje na nich znajdziemy? Skład wyrobu — składniki są wymienione w kolejności malejącej. Oznacza to, że substancji, która jest na pierwszym miejscu w składzie, jest najwięcej, a tej, która jest na ostatniej pozycji — najmniej. Dlatego pierwszą rzeczą, jaką powinniśmy zrobić, jest spojrzenie czy na pierwszym miejscu w składzie jest mięso. Jeżeli jest jakiś inny składnik, wówczas najprawdopodobniej mamy do czynienia z wędliną kiepskiej jakości. Pamiętajmy również że im dłuższy skład, tym więcej niepotrzebnych dodatków zawiera produkt. Zwróćmy uwagę również na ilość gramów mięsa, jaka została wykorzystana do produkcji 100 g danego produktu. Im wyższa zawartość mięsa, tym lepsza jakość wyrobu.
Jakie składniki są zbędne w dobrej wędlinie?
Omijajmy wyroby zawierające białko sojowe, którego zadaniem jest wyłącznie zwiększenie objętości wędliny. Jeżeli na etykiecie znajdziemy informacje o tym, że produkt jest wysokowydajny, oznacza to, że dodawane są do niego dodatki takie jak woda, konserwanty czy sole, które mają za zadanie zwiększyć jego objętość. Informacja na etykiecie o mięsie oddzielonym mechanicznie również powinna nas skłonić do odłożenia produktu na półkę, ponieważ są to zmielone resztki mięsne, których stosowanie w wędlinach świadczy o ich słabej jakości. Zaniepokoić powinny nas również oznaczenia takie jak E450 LUB E452, czyli fosforany, a także E407, czyli karagen — są to konserwanty, które zabezpieczają wędlinę przed wypłynięciem z niej wody. Z kolei E120 oraz E300-E316 to barwniki, które dodawane są, aby wędlina miała lepszy kolor i wyglądała bardziej apetycznie. Jeżeli szukamy wyrobów dobrej jakości i na przykład chodzi za nami kiełbasa zwyczajna, zajrzyjmy na stronę: https://sklepkapecki.pl/kategoria-produktu/wedliny/kielbasy/.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski