Uprawa ziół w doniczkach cieszy się dużą popularnością wśród amatorów zdrowej kuchni. Świeże zioła pięknie pachną i zdobią nasz parapet. Kiedy potrzebujemy z nich skorzystać – są zawsze pod ręką. Dodatkowo zioła z własnych upraw to dla nas gwarancja bezpieczeństwa. Co warto wiedzieć przed rozpoczęciem domowej uprawy?
Które zioła można uprawiać w domu?
Ziół, które nadają się do uprawy na parapecie jest wiele. W polskich domach szczególnie dużą popularnością cieszy się szczypiorek, bazylia, mięta, pietruszka, liść laurowy, rozmaryn, tymianek, szałwia, lawenda, czy oregano. Nasiona tych ziół zamowisz tutaj
Uprawa ziół – od czego zacząć?
Do uprawy większości ziół wystarczą nam zwykłe doniczki lub skrzynki balkonowe. Donice mogą być wykonane z różnych materiałów – ceramiki, tworzyw sztucznych, drewna, wikliny, blachy, betonu. Ważne jest, żeby surowiec, z którego są wykonane wykazywał dużą odporność na stały kontakt z wodą. Donice powinny mieć otwór umożliwiający odpływ wody.
W zależności od tego jakie zioła wybraliśmy, uprawiamy je z rozsady lub sadzimy bezpośrednio w donicach. Bardzo istotny jest wybór odpowiednich nasion ziół. Powinny być one pozyskane z upraw ekologicznych, mieć aktualny termin przydatności. Największe szanse na udane uprawy mamy wówczas, gdy skorzystamy z nasion renomowanych producentów.
Jakie wymagania mają zioła?
Zanim rozpoczniemy uprawę ziół, musimy sprawdzić jakie są wymagania dla poszczególnych gatunków. Zazwyczaj jednak zioła potrzebują dużo światła. Z tego względu dobrze jest uprawiać je na parapecie. W przypadku, gdy nasza kuchnia jest dość zacienionym miejscem, warto rozważyć doświetlanie ziół przy pomocy żarówek LED (odpowiednia żarówka jest w stanie z powodzeniem zastąpić światło słoneczne).
Zioła dobrze czują się w pomieszczeniach o dużej wilgotności powietrza (w kuchni powietrze posiada zazwyczaj optymalną wilgotność). Doświadczeni ogrodnicy polecają do uprawy ziół ziemię żyzną, o niskim stopniu zasolenia. Dobrze byłoby wzbogacić ją ekologicznym nawozem.
W przypadku większości ziół bardzo ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest regularne podlewanie. Latem powinniśmy podlewać zioła nawet co drugi dzień (pamiętajmy jednak, że poszczególne gatunki mogą potrzebować innej ilości wody).
Uprawa ziół w domu – jak przedłużyć ich trwałość
Musimy zdawać sobie sprawę z konieczności regularnego zrywania ziół. W przeciwnym razie liście staną się żółte i zaczną więdnąć. Dobrym rozwiązaniem jest ich suszenie lub mrożenie. Zioła mrożone są cenne dla naszego zdrowia, gdyż zachowują większość swoich prozdrowotnych właściwości. Pamiętajmy, żeby przed zamrożeniem dokładnie umyć liście.
Uprawa ziół – o czym jeszcze należy pamiętać?
Jeżeli zdecydujemy się na uprawę ziół, które intensywnie się rozrastają, powinniśmy umieścić je w osobnych doniczkach (w przeciwnym razie utrudnią wzrost innym roślinom). Gdy zdecydujemy się na wysiew ziół z nasion, najlepiej zrobić to w marcu. Jeśli chcemy, żeby nasze zioła lepiej rosły, podlewajmy je wodą o temperaturze pokojowej.
Szukasz sklepu z nasionami? Sprawdź ofertę firmy W.Legutko