Nie da się ukryć, że w dzisiejszych czasach, praktycznie na każdym kroku jesteśmy otoczeni chemią. Ciężko bowiem znaleźć produkty, które pochodzą z ekologicznych i naturalnych upraw lub masarni. Co prawda, coraz większą uwagę zwracamy również nie tylko na to co jemy, ale także na jakość produktów, które wykorzystujemy do przyrządzania naszych dań. Niemniej jednak w supermarketach spożywczych, da się zauważyć ogromne różnice cenowe pomiędzy tradycyjnymi produktami, a produktami ekologicznymi, co jest w dużej mierze kwestią często poddawaną krytyce. Największe znaczenie mają jednak wędliny, które obecnie na sklepowych półkach są nafaszerowane różnorodnymi ulepszaczami smaku i sztucznie aromatyzowane. Tak naprawdę, tego typu wędliny mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Dlaczego warto więc wybierać wędliny naturalne?
Dlaczego wędliny naturalne są lepsze?
Nie zaprzeczajmy, że każdy z nas z pewnością docenia smak wędliny, a także to ile dań można z jej udziałem przygotować. W związku z tym na sklepowych półkach aż roi się od paczkowanej wędliny. To co przede wszystkim przykuwa uwagę, to ich ogromnie długi termin przydatności do spożycia. Niektóre paczkowane produkty, według producentów zachowują świeżość nawet do miesiąca po pierwszym ich otwarciu. W przypadku wędlin naturalnych ich termin ważności z pewnością nie przekroczy nawet tygodnia. Skąd więc tak kolosalna różnica? Otóż wędliny, które zalegają na sklepowych półkach w plastikowych opakowaniach są często nafaszerowane ulepszaczami smaku, a także innymi środkami, dzięki których im termin ważności z pewnością nie skończy się po upływie tygodnia. Co więcej, w składzie takich wędlin z pewnością znajdziemy również solankę, czyli roztwór wody z solą. Tego typu praktyki są często stosowane, by zwiększyć objętość wędliny, bez dodawania tam wystarczającej ilości mięsa. Sztuczne aromaty zaś, zapewniają klientów, że wędlina pachnie dosłownie tak, jak ta, której produkcja odbywa się w całkowicie ekologicznych warunkach. Kupując więc wędliny naturalne mamy pewność, że dostajemy mięso, bez zbędnych ulepszaczy, a także z minimalną zawartością solanki w składzie. Co więcej, nasz organizm nie będzie także spożywał szkodliwych substancji, które mogą negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. To właśnie przemawia na korzyść wędlin naturalnych, które dodatkowo będą miały naturalny, swojski smak.
Gdzie znaleźć wędliny naturalne?
Obecnie bardzo ciężko znaleźć w wielkopowierzchniowych marketach wędliny naturalne. Na pewno możemy ich szukać w alejce sklepowej, w której umieszczane są produkty ekologiczne. Co więcej, warto szukać wędlin, które na opakowaniu posiadają oznaczenie, odnośnie tego, że produkt pochodzi z polskiej masarni. W większych miastach, można również znaleźć specjalne sklepy właśnie z naturalnymi wędlinami. Innym sposobem jest skontaktowanie się bezpośrednio z masażem. Oferują oni chętnie dostawy wędlin do domu, a nawet można nawiązywać z nimi długoterminową współpracę. W ten sposób nie tylko wspieramy lokalnych producentów, ale również dbamy o własne zdrowie.