Stoły do restauracji — jak dobrać odpowiedni stół do lokalu

Wybór odpowiednich stołów do Twojej restauracji to jeden z kluczowych elementów decydujących o jej powodzeniu. Bardzo ważne jest, aby wiedzieć, jakie materiały zapewnią trwałość, a jednocześnie będą się estetycznie prezentowały nawet przez kilka lat od otworzenia restauracji. Sukcesem będzie znaleźć ofertę stołów restauracyjnych atrakcyjną cenowo.

Odpowiedni stół do restauracji

Materiały, z których się wykonuje stoły, zasadniczo dzieli się na 3 rodzaje:

  • Lite drewno,
  • Laminat,
  • Materiały na stoły zewnętrzne.

Solidne i trwałe drewno

Istnieje wiele rodzajów drewna, z którego można wykonać stół restauracyjny. Każdy gatunek drewna ma inne walory estetyczne oraz inne walory użytkowe. Niektóre rodzaje drewna wyróżniają specjalne właściwości i zalety w stosunku do innych. Drewno ma kilka różnych odmian, które są bardziej odporne na zarysowania, plamy i działanie wysokiej temperatury.

Lite drewno możemy podzielić na dwie główne kategorie — drewno twarde i drewno miękkie. Drewno z drzewa liściastego nadaje stołowi wytworności i elegancji, podczas gdy drewno miękkie sprawia, że stół jest bardziej rustykalny i ekonomiczny w wykonaniu. Drewno z drzew iglastych jest lekkie i ma zwykle jaśniejsze odcienie, a drewno z drzew liściastych spotkamy w ciemniejszych odcieniach.

Stoły do restauracji to z pewnością jednę z najważniejszych elementów każdej restauracji, więc potrzebujesz, aby był wykonane z drewna twardego. Twarde drewno wykorzystuje się w większości komercyjnych blatów, ponieważ są one bardziej odporne na codzienne zużycie.

Jakie drewno wybrać?

Chociaż koszty są wyższe w przypadku twardego drewna, uzyskujesz znacznie większą wartość, zarówno pod względem estetyki, jak i trwałości. Każde drzewo liściaste jest wyjątkowe i można z niego wykonać piękny stół w wielu stylach. Podczas produkcji stołu każdy jego element jest bejcowany i solidnie wykończany, aby wyrazić charakter miejsca i wpasować się w jego styl, efekt potęgują podobnie wykończone drewniane krzesła restauracyjne.

Laminat

Laminat to dobry wybór na wykończenie stołu do restauracji, jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze i mieć większe możliwości ingerencji w jego wykonanie i dopasowanie. Laminat jest wykonany z materiałów syntetycznych, które imitują naturalne materiały, takie jak np. drewno. Materiał ten jest odporny na działanie temperatur i zarysowania, co czyni go idealnym do zastosowania w branży gastronomicznej.

Każda opcja materiału na stół restauracyjny ma swoje plusy i minusy. Wybierając materiał, musisz ustalić budżet i właściwości każdego rodzaju drewna lub innego materiału.