Najważniejsze zasady przyrządzania mięsa

Mięso jest popularnym składnikiem niejednego obiadu, spotkania czy większej imprezy. W sklepach można znaleźć szeroki wybór, więc trudno znudzić się przyrządzeniem kolejnych potraw z nim w roli głównej. A w każdym rejonie Polski można trafić na nowe, ciekawe przepisy i sposoby na to, co jeszcze można zrobić z mięsem.

Zanim zabierzemy się za przygotowanie posiłku, warto poznać podstawowe zasady, dzięki którym danie będzie jeszcze lepsze.

Przede wszystkim mięso przed przyrządzeniem powinno zawsze być dokładnie umyte. Nie ma tutaj znaczenia, czy kupiliśmy świeży kawałek, czy mrożony. Zawsze warto przemyć je pod bieżącą wodą, a potem dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Nie chcemy bowiem zafundować sobie problemów żołądkowych.

Poza tym zawsze należy pamiętać o przyprawach. W przypadku niektórych (np. cielęciny) powinno się je solić przed podaniem, dzięki czemu nie będą gumowate. Warto też zaopatrzyć swoją kuchnię w wiele różnych ziół, z których możemy korzystać przez długi czas.

Popularne sposoby na mięso

Najczęściej ludzie decydują się na smażenie i duszenie mięsa. W pierwszym przypadku wykorzystuje się każdy rodzaj mięsa. Obtacza się je w bułce tartej, ulubionych ziołach lub pozostawia bez panierki i tak smaży. W przypadku duszenia trzeba wykazać się większą cierpliwością. Mięso jest bowiem zalewane wodą lub bulionem i gotowane, aż do zmięknięcia. Dzięki temu smak jest wyraźniejszy.

Często też po prostu gotuje się mięso, np. podczas przygotowywania bulionu mięsnego. Trzeba jednak zadbać o dodanie ziela angielskiego do wody, by nie pozbawić go smaku. A do najprzyjemniejszych metod obróbki termicznej mięsa należy pieczenie. Tutaj można stosować różne techniki:

  • Pieczenie zamarynowanego wcześniej mięsa
  • Pieczenie w brytfannie, np. kaczki lub kurczaka
  • Pieczenie w rękawie kuchennym z dodatkiem warzyw

Należy jedynie pamiętać, że pieczenie wymaga większej ilości czasu niż smażenie czy gotowanie. Dlatego, jeśli zamierzamy podać takie mięso na przybycie gości, warto zadbać o to, by wstawić je do piekarnika odpowiednio wcześnie.

Jakie są sposoby na podawanie mięsa?

Powyższe przykłady dały bazę na przygotowanie pysznego i soczystego mięsa. Jednak bez odpowiednich dodatków nie stanie się w pełni wartościowym posiłkiem, na którym skorzystamy. Trzeba też pamiętać, że odpowiednie podanie danej potrawy, sprawia, że nawet zwyczajny obiad staje prawdziwą, królewską ucztą.

Poniżej przedstawiamy kilka sposobów na pyszne dania:

  • Kurczak z przypieczoną skórką w towarzystwie tłuczonych ziemniaków z masłem i domowej roboty ćwikłami
  • Pieczona golonka z kaszą pęczak i sosem grzybowym
  • Gotowany kurczak z pieczonymi warzywami skropionymi oliwą
  • Grillowany kurczak z sosem czosnkowym lub tzatziki
  • Duszona wołowina z sosem z duszenia, a do tego kasza gryczana lub kluski

Jest to zaledwie kilka pomysłów na to, jak można zaskoczyć swoich gości nieco innym, ale równie ciekawym daniem. Jednak mogą stać się bazą do tworzenia wielu innych posiłków. Z kolei, jeżeli chcesz poznać ciekawe przepisy na różnego rodzaju mięsa, sprawdź przepis na stek oraz wiele innych - sprawdź.