Najważniejsze informacje na temat sushi

Obecnie sushi dla wielu osób jest dość nietypowym daniem, na które decydują się od czasu do czasu. Są jednak wielbiciele takich rolek, którzy przygotowują je sobie często w domu. Pierwsze zmianki o sushi pochodzą z II wieku naszej ery, jednak wtedy chodziło bardziej o metodę przechowywania ryb za pomocą fermentowanego ryżu.

Rodzaje sushi

Wyróżnić możemy cztery rodzaje sushi. Są to maki, nigiri, handrolle i gunkany. Każdy z nich różni się trochę składnikami.

Maki dzielą się na trzy typy. Pierwszym są hosomaki (“mały rozwój”). Są to najmniejsze rolki z dwoma składnikami, które razem z ryżem są owinięte płatami nori. Futomaki (“duży rozwój” to większe rolki, które zawierają po prostu więcej składników. Natomiast Uramaki to sushi z ryżem na wierzchu oraz z wodorostami i innymi składnikami, które pozostają w środku rolki.

Nigiri to po prostu porcja ryżu, na której kładziemy kawałek ryby, wołowiny czy krewetek.

Handrolle charakteryzują się tym, że skręca się je w dłoniach. Przypominają one kształtem rożka.

Gunkan to inaczej kuleczka ryżu z dodatkiem tatara owinięta nori. Swoim owalnym kształtem może przypominać łódź.

W jaki sposób przygotować sushi?

Najważniejsze jest to, żeby wszystkie produkty były świeże i wysokiej jakości. W przeciwnym razie rolki nie będą smakowały tak jak powinny. Warto również pamiętać o tym, żeby ryż był przygotowany idealnie. Na początku należy znaleźć najlepszy rodzaj ryżu, a następnie metodą prób i błędów dobrać odpowiedni czas i ilość wody do perfekcyjnego ugotowania ryżu. Po samym gotowaniu ryż trzeba porządnie wypłukać, aż woda będzie przezroczysta. Następnie ryż rozdrabniamy, czekamy aż odparuje i zalewamy zaprawą z octem. Mieszamy go dokładnie i odkładamy na jakiś czas. Jak ryż wypije cały ocet i będzie miał temperaturę pokojową możemy zabrać się za przygotowywanie sushi.

W kuchni japońskiej bardzo ważna jest równowaga. Szczególnie jest to widoczne w rolkach. Musimy pamiętać o tym, żeby starannie dobierać wszystkie składniki tak, aby żaden smak nie dominował. W ten sposób będą one idealnie ze sobą współgrać.

Dla wielu ludzi sushi musi być również atrakcyjne wizualnie. Rolki są swego rodzaju dziełem sztuki i należy przykładać się do każdego kawałka. Jeżeli proces ich wykonywania będzie cieszył nasze oczy, osiągniemy już pół sukcesu.

Sushi tak naprawdę można przygotować z różnych składników. Wymienić możemy praktycznie wszystko, oprócz zakwaszonego ryżu. Rolki mogą być zawinięte w naleśniki, płaty różowe czy w bakłażana. Są to ciekawe rozwiązania szczególnie dla tych, którzy nie lubią wodorostów.

Ostatnią kwestią jest cierpliwość. Bardzo możliwe, że za pierwszym razem, kiedy będziemy przygotowywać sushi odniesiemy porażkę. W internecie można się spotkać z kilkutygodniowymi kursami robienia sushi, a to może być nawet za mało dla niektórych osób. Czasami trzeba poświęcić naprawdę sporo czasu na naukę. Nie warto iść na żadne skróty, ponieważ nasze rolki nie będą smakować jak prawdziwe sushi. Najlepsze sushi w Katowicach znajdziesz na https://www.sushiking.pl/

Podsumowując

Robienie sushi wcale nie jest takim prostym zadaniem jak się wydaje. Takie danie wymaga naprawdę precyzyjnej ręki i wielu godzin ćwiczeń. Najważniejszą kwestią jaką należy zapamiętać to to, żeby dobierać tylko świeże składniki. W przeciwnym razie nasze rolki stracą na smaku. Jeżeli zadbamy o to, możemy wziąć się za przygotowywanie swojego własnego sushi.